Pastor Claus

De lenige paap konkelt en kronkelt en draait iedereen een rad voor ogen. Hij redt zijn hachje: als Johan Helwig hem aanwijst als moordenaar van Regine Reinhard is dat de verklaring van een krankzinnige.

Hij revancheert zich met een prachtige grafrede op professor …tiŽnne Ducrot, de man die zich letterlijk stukbeet op het werk van Louis Paul Boon.

Te lezen in

Het waterrad van Ribe

"Wanneer een ideologie in staat is een dictator aan de macht te brengen, moet zij wel een grote waarde vertegenwoordigen. De kwaliteit van het snoepje is misschien wel bepalend voor het succes van de kinderlokker, de fabrikant van het snoepje kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het leed dat het kind wordt berokkend. De ethiek van het christendom is altijd zeer hoogstaand geweest."

Zwarte ogen

"Gods koninkrijk is abstracter dan ooit, en het struikgewas eromheen, de onvolmaakte wereld, is nog nooit zo zichtbaar, zo tastbaar en zo concreet geweest. Het werken aan een betere wereld en het maken van verantwoorde keuzes in het persoonlijke leven, dat is wat de religieuze mens anno 1989 nog de kerk in drijft. Zelf hakken in het struikgewas, dat is wat gelovige mensen willen, zo geven zij hun leven zin. En wij, voorgangers in het geloof, wij snoeien niet meer in het struikgewas om voor onze gelovigen een weg te banen naar een abstract hiernamaals. Nee, wij geven onze bijlen en kapmessen uit handen: wij geven onze gelovigen hun zin."