Ernst Timmer

Biografie

Ernst Timmer (1954) is een Nederlandse romanschrijver. In 1990 debuteerde hij met Het waterrad van Ribe, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut. In 1992 schreef hij Valetons verzamelwoede, een verhaal dat werd uitgegeven als nieuwjaarsgeschenk door uitgeverij Bert Bakker. Dit verhaal werd opgenomen in het in 1993 uitgegeven Mallen, dat verder bestaat uit de verhalen Mallen en Dwangposities.

Op 22 maart 1994 stierf zijn vriend Huub, een jaar later was hij hiervan nog steeds in droeve verwarring en schreef hij ter nagedachtenis het boekje zeker feestelijker. Enkele jaren later bouwde hij hieromheen zijn roman De stille omgang (1998), waarmee hij in 1999 een Libris-nominatie verdiende. Uit het juryrapport: ‘De jury was hogelijk verrast door de effectieve combinatie van moralisme en satire, gebracht in een verhaal dat zowel amuseert als aan het denken zet. Ze vindt De stille omgang een van de beste boeken van 1998’

Timmers roman Zwarte ogen uit 2003 stond op de longlist voor zowel de Libris- als de AKO Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap van 2004. In 2003 verscheen ook zijn verhaal Helpen verhuizen in de bundel De verhuizing, verhalen en gedichten over verhuizen samengesteld door Josje Kraamer en Vincent Schmitz.

Zijn roman Gierzwaluwen verscheen in juni 2007, gevolgd door De Noordzee opening in 2010. Ook deze laatste roman stond op de longlist voor zowel de Libris- als de AKO Literatuurprijs.

In 2012 schreef hij in opdracht van Gemiva-SVG groep, een zorgaanbieder in Zuid-Holland, het boekje De ruiten van Penrose, een bundel van 24 korte verhalen over de gehandicaptenzorg anno 2012.

In 2013 verscheen Florijn en in 2016 De val van mijn moeder. Deze novelles zijn gebaseerd op ware verhalen over zijn werk als begeleider in de gehandicaptenzorg en over het oud worden van zijn moeder. Dat laatste boek werd in maart 2016 door het DWDD-panel gekozen tot boek van de maand.

Hij groeide op in Noordwijkerhout. Na een gestaakte studie pedagogie in Utrecht ging hij rond zijn tweeën­twintigste in het groene hart van Zuid-Holland wonen. De liefde voor het groene hart en de Zuid-Hollandse duinen zijn voelbaar in zijn werk.

Bibliografie

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven